Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  18/02/2009
Data da última atualização:  25/11/2019
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  MACEDO, R.; FRANCO, V. F.; RAMOS FILHO, L. O.; CANUTO, J. C.; RIBEIRO, C. G.; SANTOS, D. A. dos; ANDRADE, F. R. P. de; NOBRE, H.; VIEIRA, H. B.; SOUZA, H. A. de; PELEGRINI, J. B. R.; AMARAL, J. X. do; NOCHANG, L. A.; MARÇAL, M. F. M.; IYUSUKA, S. S.; MACEDO, S. A. de.
Afiliação:  Robert Macedo, Incra; Vivian Ferreira Franco, Incra; LUIZ OCTAVIO RAMOS FILHO, CNPMA; JOAO CARLOS CANUTO, CNPMA; Carlos Gleison Ribeiro, Incra; Donizete Alexandro dos Santos, Incra; Fernando Rabelo Paes de Andrade, Incra; Henderson Nobre, Incra; HENRIQUE BARROS VIEIRA, CNPMA; Henry Alexandrino de Souza, Incra; João Batista Rosseto Pelegrini, UFSM; Josenilton Xavier do Amaral, Incra; Laércio André Nochang, Incra; Maria Fernanda Magioni Marçal, Incra; Sheyla Saori Iyusuka, Incra; Sidnei Aparecido de Macedo, Incra.
Título:  Pecuária leiteira com base em assentamentos rurais no Oeste do estado de São Paulo.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  São Paulo: Superintendência Regional do INCRA em São Paulo, 2008.
Páginas:  41p. il.
Idioma:  Português
Notas:  Projeto ?Melhoria da produção leiteira através do manejo sustentável de pastagens em assentamentos rurais no estado de São Paulo?. Coordenadores: Luiz Octávio Ramos Filho e João Carlos Canuto.
Palavras-Chave:  Agroecologia; Bem estar; Pecuária sustentável.
Thesagro:  Assentamento; Controle biológico; Doença animal; Ecologia animal; Ecologia vegetal; Fitoterapia; Gado leiteiro; Pastagem consorciada; Pecuária.
Thesaurus Nal:  Agroecology; Animal ecology; Animal husbandry; Forage grasses; Intercropping.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203483/1/Macedo-Pecuaria.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA8105 - 1UPCFL - DD636.2142M151p2009.00001
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  04/01/2021
Data da última atualização:  04/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  GUARESCHI, R. F.; MARTINS, M. dos R.; SARKIS, L. F.; ALVES, B. J. R.; JANTALIA, C. P.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S.
Afiliação:  Roni Fernandes Guareschi, UFRRJ; Marcio dos Reis Martins, UFRRJ; Leonardo Fernandes Sarkis, UFLA; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB.
Título:  An analysis of energy efficiency and greenhouse gas emissions from organic soybean cultivation in Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 6, suplemento 3, p. 3461-3476, 2019.
ISSN:  1676-546X
DOI:  10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3461
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The assessment of energy efficiency (EE) and greenhouse gas (GHG) emissions can highlight the sustainability of agro-systems and decision-making regarding reduction of production costs and environmental pollution. In this context, the objective of this work was to evaluate the EE and GHG emissions (CO2 , CH4 e N2 O) of a soybean crop under organic cultivation in different regions of Brazil in the agricultural year 2014-2015. For this, 19 soybean areas were evaluated. The inputs and outputs of the agricultural operations and / or inputs used were calculated by multiplying the quantity used by their calorific value or energy coefficient at each stage of production. The energy efficiency was obtained by the ratio between the amount of total output energy and the total energy consumption during the production process. In order to estimate GHG emissions, the principles of the life cycle assessment methodology and recommendations of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) were applied. For each 1.0 MJ of energy consumed in the organic production of soybeans, an average of 7.9 MJ of renewable energy was produced in the form of grains of this crop. The main energy costs of growing these organic crops were with seeds, fuel and with tractors, machines and agricultural implements (TMI). For each 1 kg of organic grain produced from soybeans, 0.19 kg of CO2 eq are emitted during their production and delivery cycles in the warehouse. The main sources of CO2 eq emission to the... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Grain production.
Thesaurus NAL:  Energy; Greenhouse gases.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41589 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional